Barion Pixel
2018-ban kezdük meg az új Gluténmentes Üzemünkben a gyártást, mely mára már Magyarország nagy üzletláncainak egyik fő beszállítója lett ezen típusú termékek terén is.
Kövessen minket:
Title Image

Írásaink

Főoldal   Dr. Orosz Enikő rovata    Probiotikumok

Probiotikumok

Ha probiotikum a kérdés, meg kell értenünk mi is az, hogy bélflóra, immunrendszer és hogyan is alkot ez egy élő szerves egészet.

Kezdjük az elején. Első baktérium gyűjteményünket édesanyánktól kapjuk, amikor áthaladunk a szülő- csatornán, hiszen ő akkor átadja a saját baktériumkészletét, és ennek segítségével fejlődik ki az immunrendszerünk.

Tehát ez a néhány perc meghatározza az immunrendszerünk kialakulását, ami pedig az egészségünk fő védelmezője.

Ez a védelmi rendszer vigyáz ránk egész életünkben. Vagyis a mikróbáink mennyisége és minősége kulcsfontosságú. Fontos őket a helyükön tartani, a bélfalon.

Ők képezik a bélfal bevonatát, amelynek területe körülbelül egy teniszpálya méretű.

Mikróbáink „jól létét” a bélfal állapota határozza meg. A bélfal egy határvonalat képez a mikrobák és a véráram vagyis a testünk és szöveteink között. Ha bélflóráról beszélünk akkor pici mikroorganizmusok milliárdjaira gondoljunk.

Tízszer többen vannak mint a testi sejtjeink, így egyértelmű, hogy meghatározzák közérzetünket hangulatunkat, emésztésünket, vitamin és ásványianyag ellátásunkat, az idegrendszerünk működését és a teljesség igénye nélkül az alvásunkat is.

Mivel mindenki bélflórája egyéni, ezért nem lehet tökéletes probiotikumot választani, mert nincs. A mikrobiom kutatás ott tart, hogy már tudjuk mely baktériumok felelősek különböző feladatokért, illetve ismerjük miben segítenek bennünket. Például, vannak akik az alvásunkat támogatják, mások segítik a stresszel való megküzdésünket és tudjuk melyek segítik például a hisztamin lebontását.

Így, aki alvászavaros, hozzájuthat olyan probiotikumhoz, amely altatja hiszen, létezik ilyen készítmény. Részemről a bélflóra támogatásában mindig fontos hogy mi a panasz, de ha általában szeretnénk támogatni a testünk működését, akkor fontos hogy minél többféle baktériumot tartalmazó készítmény és minimum egy milliárd baktérium legyen benne. Vannak százmilliárd baktériumot tartalmazó kapszulák is, ez még jobb választás, hiszen amíg eljutnak a mikrobák a helyükre, addig számuk nagyban csökkenhet.

Összefoglalva, a mikróbák egy olyan összetett rendszert alkotnak, melyek állandóan kommunikálnak az agyunkkal és a többi szervünkkel és egészségünk védelmezői.

Ha mi védjük őket, ők is megvédenek minket. Ezt a rendszert akkor támogatjuk a legjobban , ha minél többféle (15-19 féle) baktériumot tartalmazó készítményt választunk, de a pici élőlények számára nagyon fontos a jó környezet biztosítása, (helyes táplálkozás, jó bélfal) hiszen enélkül életképtelenek.